Khamis, 27 Januari 2011

bilA Mesir @ EgyPt berGolaK

Apa khabar pembaca blog yg setia sekalian(kononnya)...
sorila lama tak update baru jer habis exam tadi...
Alhamdulillah...exam tadi boleh buat jugak la...
So skrg bermula la cuti winter break untuk semua budak2 medic...
Huhuuuhuhu...bunyinya mcam gempak sangat tapi takde pape pun...
ni la msanya nk merehatkan diri selepas berhempas pulas menghabiskan satu semester yg agak tough jugak la sebagai basic foundation untuk medic...
(huhuhu...padehal selama ni pun berehat je pun!!!)



So perancangan cuti ni tak brapa jelas lagi...tapi satu insiden telah pun berlaku...nak tau ape??? facebook untuk seluruh egypt dah kene block!!! biar betul!!! mmg betul pun sedih gak la tak dapat online...tapi nk buat macam mane...skrg keadaan kat Egypt ni agak huru-hara gakla...kat mane2 ade polis n sume org nk buat riot anti H&M(bukan jenama baju tau!!)...n tadi ada org ckap yg besok 28/1/2011 akan ada org cuba nk bom masjid dekat ngan Universiti kitorg...hopefully tak jadi la mcam tu kan...



so maybe this is the time for blogging!!! huhuhuhu...tapi risau gak sebab Twitter ngan FB dah kene block takut2 nnt blogger pun kene blog gak...maybe dorg takut akan ade org yg hasut2 utk buat riot kowt...so skrg kene berhati2 la kalau nk kluar dr rumah n buat statement...paling2 jgn buat statement anti-egypt...wlaupun kadang2 mmg slalu jer men@#$%$ kat org arab nih...huhuuhu...



ari ni rasanya tak tau nak buat ape lagi...maybe nk g tengok wayang jap lagi or lepak starbuck ke window shop ke...ntahla bila dah cuti ni tak tau nak buat ape...dulu bila sblum cuti macam2 nak buat ni bila dah cuti BLANK...hahahaha....k la sampai sini jer celoteh malam ni...k pape nnt saya update ekk...especially pasal riot kat egypt!! k salam..

Khamis, 20 Januari 2011

tHe eNd of SoMeThinG iS acTuaLLy is tHe Beginning oF nEw liFe..


Salam Takziah diucapkan kepada ahli keluarga Adun Merlimau di atas pemergian beliau ke rahmatullah tepat jam 8.10 malam waktu Malaysia...semoga rohnya dicucuri rahmat ALLAH dan ditempatkan dalam kalangan org2 yg mendapat rahmat dan kasih daripada ALLAH...al-Fatihah

So, seperti biasa...mesti waktu2 macam ni la parti2 politik kat Malaysia sibuk nk cari pengganti...PELIK TAPI BENAR!!!

Perkara macam ni mmg dah jadi lumrah dunia politik Malaysia hari ni...sibuk semua parti politik nk cari calon pengganti kerusi ADUN/Parlimen yg dah kosong tu...jenazah tak masuk liang lahad lagi da sibuk2 carik pengganti...nampak sangat macam tak menghormati keluarga yg baru je kehilangan...

Statement ni bukan nk ckp yg aku antipolitik or antigovernment or progovernment tapi ini dibuat atas dasar tak berapa setuju dgn sikap segelintir pihak yg cuba mengeksploit kematian seseorang untuk kepentingan sendiri/parti...sepatutnya simpati dan doa yg patut diutamakan dalam bab2 yg macam ni...(harap2 aku tak kene blacklist la dgn statement aku nih..huuhhu)



Bukan ape, berpolitik tu mmg penting tapi kene tgok keadaan, masa dan tempatnya...kadang2 kita kene ambik kira sensitiviti keluarga yg terlibat...jangan main taram je nk buat statement sesuka hati (as in mcm statement nk carik pengganti tula)yg maybe akan mengguris pelbagai pihak...

Harap2 perkara mcm ni takkan berlaku lagi di masa hadapan...n hopefully kepada calon yg maybe akan terpilih nnt jalankanlah tanggungjawab anda sebaiknya dan memberikan manfaat kepada semua...

Sekian untuk hari ni...

Selasa, 18 Januari 2011

wHen the Time comes...


Assalamualaikum n nice to see you again...

Today entry is all about the power of the mighty GOD...

"From God we come and to Him we returned"

Yesterday, 17.01.11, Alexandria, Egypt.

Malaysian future doctor met her Creator...


Her name was Nurul Iman from Kelantan...
Third year student from Alexandria Faculty of medicine...
The news came across me around 11 am yesterday from facebook...
The girl died because of Carbon Monoxide poisoning at her house...
There's gas leakage at her toilet when she's using the water heater...

(there are several mistake done by BERITA HARIAN)

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PelajarMalaysiamatidiMesir/Article

1. She fainted at her house not hostel and we confirmed death at Salamah Hospital
2. She is not preparing herself to class (we are in study weeks)
3. She was sent to Salamah Hospital not Alexandria Hospital
4. She will be buried in Cairo not in her hometown Malaysia

I'm quite shocked to hear such sad news...
This make me realized that life is actually fragile...
You don't know when you're going to meet your Creator...
It could be tomorrow, a few minutes from now...who knows??
To all Muslims, we pray al-Fatihah to her soul...
May Allah grant her place in Jannah...amin


If you want to know more, you can visit this link (this is the only trusted link about this news):
http://iskandariah.perubatan.org/v1/pelajar-meninggal-dunia-akibat-keracunan-gas-pemanas-air

Imagine



suddenly i feel quite emotional today...

Rabu, 12 Januari 2011

bahasa jiwa bangsa...ape kaitannya!!!

Salam, hari ni rasanya nak buat entry dalam bahasa melayu lah pulak.Ala org dulu2 cakap ape...Bahasa Jiwa Bangsa...dah lama sangat ckp omputih nnt tengeliat plak lidah… ececece...bajet habis...HHAHAHAHA

BTW Hari ni penat la sikit… tetiba mood bagun awal sampai sambil2 kemas billik yg tak terurus selama seminggu nih. Paham2 la kan budak lelaki mane la rajin sangat bajet2 rajin adala… ni yang nk cari calon nih!!!.. hahahaha..dah2 jgn merepek lama2….

BTW entry hari ni nak cakap pasal apa yg berlaku dalam minggu nih.

Sedar tak sedar dah seminggu lebih tak tulis blog. Idea tu ada tapi takda masa nk tulis. Tapi skrg ni musim2 exam..so hopefully understood… Minggu ni masa banyak dihabiskan dgn TIDO+MOVIE+BUKU...tak effective la life minggu nih..hidup macam dormant spore or macam beruang kutub macam mane la badan tak macam beruang…hhahaha

Minggu ni macam2 perkara yg blaku,

First, minggu ni internet takda 3 hari ~bukan tak bayar internet tapi rupanya bil telefon kene potong. Kat Egypt nih bil telepon and internet bayar asing2 tak macam kat Malaysia…senang jer g bayar kat TM dah slesai sumer masalah..lepas tu pulak bukan setiap bulan kene bayar bil telepon, kene ikut dier punyer bil means klau ade bill bayarla n klau takde tak payah bayar. So agak merana la jugak hidup… then one of my housemate kluarkan satu quote

"Manusia ni bila dah tkda baru nak hargai, waktu ada tk prnah pun hargai"

Then kitorng sume buat muka TENG kat dier, apa kaitannya ngan internet..kitorg ckp bukan mati pun klau takde internet…hahaha saje je nk buat dier hot…BTW mmg agak sengsara la jugak takde internet, tepaksa g umah kawan smata2 nk guna internet.

Second, assignment minggu ni pun byk jugak. Kene jumpa Professor untuk tetapkan tarikh presentation n macam2 lagi. Nasib baik Prof tak byk songeh klau tak... tak tau la nk buat macam mane. Tajuk assgnmnt nih pasal RETINA…ala retina nih mrupakan salah satu layer mata kita. Plus, layer retina ni la yg membantu kita boleh melihat disbbkn wujudnya photoreceptor kat kawasan nih… blaja medic ni kan byk sbenarnya memperlihatkan keagungan ALLAH… Cuma kita je yg tak nk ambik tau pasal tu semua…(da stat la n ink ceramah…hahhah)

Thirdly, tetiba my mother calls from Malaysia. Rasa terharu pun ada gak…hahhaha sbb slalunya diorg tak call sbb mahal. Kitorg kat sini slalunya skype or ym jer… tak pun kitorg guna call internet @ Voips…kepada yg tau tu taulah…kepada yg tak tau..voip ni sbenanya menggunakan internet untuk call ala mcm skype call tuh tapi murah giler compare ngan skpe…kat sini ada link pasal voip nih..kepada yg ada sweetheart kat oversea tuh boleh la guna n ckp lama2.. http://www.qillerksvoip.com/.. Tapi tak sure la utk malaysia boleh ke tak

Lastly, tomorrow exam praktikal…byk lagi tak baca nih…hopefully score lagi…byk subtopic yg nk kene hafal such anatomy (kepala n leher), physiology, pharmacology, radiology n histology..doa2kan ye kawan2 supaya saya boleh jawab esok..

Okla..sampai sini jer ekk…klau ada masa lagi kita jumpa lagi…bye2x


Selasa, 4 Januari 2011

BuyinG sOmethin' That we ShoULDn't

Here we are again reading my not so good blog. Related to the topics, its clearly enough to clarify that I'm shopaholic. Do I? Hahaha but I speak the truth. Its seem my last shopping mopping is last week during the Christmas Eve. As you really know that shopping is synonym to girls but here in Alexandria, shopping is like common to both of the gender.

Here in Alexandria we have 2 shopping mall which are Alexandria City Center and also San Stefano City Center. Eventhough is doesn't seem comparable even with Malaysian shopping complex but for us the Alexandrian these 2 mall can give us hope and the opportunity to be like the other SHOPAHOLIC out there.

On that particular day, (its actually exams day but I go after the OSCE exam) my friend and I is actually do some window shop only. But there's huge sale actually there and my eyes can't stop blinking!!! there's 70% off for GUESS products, 50% off for ESPRIT and many more!!!



OH MY GUCCI!!!


Being unreasonable was what happened that day. I'm buying something that actually I didn't need. Do you think that buying shoes about 70 USD from GUESS house is worth?? but for me its actually worth!!! unforgettable experience of wearing something classy making my desire of shopping increase in huge amount!! That wasn't stop by just buying some shoes. I do also buying pant from GUESS by Marciano that actually cost you about 200 USD but with a greatly reduced price!!!

So for me, shopping make me happy!! Even there's many other way to enjoy yourself. But for certain reason I do regret something....the first intention why I went to that shopping center for the first place wasn't achieved. What a shame!!! But I don't care because I can go next month and buy that fucking MOBILE PHONE!!! HAHAHAHA.....

Of course the total balance for my spending on that particular month wasn't good...I just can eat MAGGI, Falafil and all other stuff that particularly cheap...but it's okay. Maybe its cause by the influence of CONFESSION OF SHOPAHOLIC...ahhaha..



My quote of the day:

Its doesn't matter how you look or people judge at you, but you are still gorgeous if people look at you wearing those branded item that they even particularly don't have it

Ahad, 2 Januari 2011

AleXandria BerdaraH

salam...
do you know that there's bombing take place in ALEXANDRIA???
what a shocked!!!!! i even get shocked by my self...
the bombing area was only 10 minutes away from my house!!!
Thanks God for keeping me safe under my house....



According to the stories the bombing is caused by suicide bombers.......
but the reason why this happened by which
I've heard from some of my Egyptian friends..
that there were two young innocent girls try to convert from
their Christianity faith to Islam and the people on the church doesn't let them to convert by arrested them inside the St. Marks Chapel at the Sidr Bishr
and this make the people angry...and there's fight happened...
and the rest IDK...they said that the fight is started by the Christians...
and suddenly the bomb is exploded..and 21 died....
IDK whether this info was correct or not...but I do believe that...
this accident brings a lot consequences in future....
those who make the bomb try to stirred the harmonies of Alexandria
which is known by its good relationship between Muslims and the Christian.
I hope that there will be no such accident occur in future...
this accident is actually affect to not only Christians
but also to the Muslims people....
i felt sorry and grieved to those whom involve with this accident....
May ALLAH spare His mercy on us...Amin

p/s: from this time and on i need to beware of my surrounding...may Allah bless me bcoz this accident making me feel unsafe outside my house...